Live chat

Trenutno smo online.

Kontaktirajte nas!
Prodaja - 061 091 091
Servis - 061 840 840

I'm online

pon-pet 09:00h do 18:00h
sub 09:00h do 16:00h

Savjeti

 

Rezultat slika za neka bijelo bude bijelo

 

Neka bijelo ostane bijelo!

Razblažen ili ne, limunov sok dodan u vodu za pranje bezbjedno je i djelotvorno sredstvo pomoću kojeg će vaša odjeća ostati bijela. Također, odjeća će poslije pranja odisati svježim mirisom limuna.

Osim što je prepun vitamina te je savršen dodatak kolačima i sokovima limun ima nevjerojatno široku namjenu. Jedna od njih je i izbjeljivanje posivjelih materijala. Želite li na prirodan način potkošulji, majici, posteljini ili stolnjaku vratiti bjelinu i svježinu isprobajte ovaj jednostavan recept.

Sastojci: 
- Duboki lonac
- Limun
- Voda

Priprema: 
- Lonac napunite vodom do polovice
- Limun narežite na kriške i ubacite ga u lonac
- Vodu zagrijte na vatri dok ne zakuha te lonac maknite s vatre
- U lonac ubacite odjeću, stolnjak ili posteljinu te ostavite da se namače - Nakon sat vremena rublje  ubacite u perilicu i operite na visokoj temperaturi.

Kako održati hranu svježom

 

Kako hranu održati svježom? Postoje razni načini kako to možete učiniti, poput čišćenja frižidera te provjeravanja hrane koja se nalazi u njemu, na policama i ormarima. I više je nego očito kako sama provjera nije dovoljna i kako bi trebalo poduzeti još nekoliko koraka koji vam u tome mogu pomoći. Postoji nekoliko načina kako održati hranu svježom:

 
  • Uzmite malo klinčića i stavite ih ispod sudopera. Dokazano je kako tjeraju mrave.
  • Uzmite lovorov list i stavite ga u sve one vrećice koje sadrže namirnice poput tjestenine i riže. Zahvaljujući lovoru možete biti sigurni kako vam se u tim vrećicama neće pojaviti nepoželjni podstanari.
  • Želite li se riješiti neugodnog mirisa iz frižidera, uzmite pola rajčice i ostavite ju, ali pazite kako svaka tri dana morate stavljati novu rajčicu.
  • Ako želite spriječiti sir da se pokvari prije vremena, uzmite 2 kocke šećera i stavite ih u posudu sa sirom.
  • Izbjegavajte zajedno spremanje rajčice i krastavca. Poznato je kako rajčice puštaju plinove koji uzrokuju brže raspadanje.
  • Ista situacija je i s jabukama zbog kojih se ostalo voće brže kvari, upravo zbog plinova koje ispuštaju.
  • Uzmite nekoliko komadića jabuke i stavite ih u kutiju sa hljebom. Vaš hljeb će zahvaljujući jabuci ostati duže vrijeme svjež za razliku od ostalih namirnica koje morate izbjegavati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 7 stvari koje možete prati u mašini za suđe

Ne biste vjerovali da neke predmete, pa čak i namirnice, možete prati u mašini za suđe.

U videu je prikazano šta sve možete oprati, ali sa posljednjim savjetom treba biti oprezan. 

Kačkete smjestite ih na vrh i perite s vrlo malo deterdženta za suđe.

Sportsku opremu stavite na vrh mašine i perite bez deterdženta.

Krompir perite na programu za ispiranje.

Tene prije pranja u mašini izvadite uložak i pertle (njih možete ručno ili u mašini za veš)

i perite na programu za pranje u hladnoj vodi, nakon pranja ih napunite novinskim papirom

koji će brzo izvući vlagu.

Glavu tuša odlično će očistiti nataloženi kamenac, možete je prati i zajedno sa suđem,

stavite je na vrh mašine.

ukrasne poklopce točkova (ratkape) prije pranja dodajte deterdžent za suđe ili šoljicu sirćeta

i perite na programu za lonce i tave.

Tastaturu perite samu u mašini bez deterdženta na programu za slabo zagrijevanje vode

ili čak bez zagrijavanja, te dobro osušite.

 

 

 

Pranje suđa bez deterdženta - moguće, nego šta!

Krišku limuna možete staviti u mašinu za pranje suđe, samo vodite računa da je postavite na mjesto na kojem se neće pomijerati. 
Perilicu u kojoj je suđe uključite na program koji inače koristite. Bit ćete prijatno iznenađeni svježinom, čistoćom i sjajem opranog posuđa

 

U punu veš mašinu ubacila je zgužvanu ALU foliju.

Malo ljudi zna za ovaj genijalni trik!

Pranje veša baš i ne spada u naše omiljene kućne aktivnosti. Morate paziti da je temperatura adekvatna i nikako ne ostavljati predugo na štriku, da se ne bi presušilo.
 
A gdje je tek peglanje…
 
No, zahvaljujući ovim veoma korisnim savjetima, nikad lakše, uspjećete da operete veš, te će izgledati kao da je tek kupljen!
 
Pogledajte video i podijelite ga sa prijateljima:

 
Kućanski trikovi by kucasnovaNeka bijel

o ostane bijelo!

Razblažen ili ne, limunov sok dodan u vodu za pranje bezbjedno je i djelotvorno sredstvo pomoću kojeg će vaša odjeća ostati bijela. Također, odjeća će poslije pranja odisati svježim mirisom limuna.

Održavanje i čišćenje štednjak

Šted­njak je kućan­ski apa­rat ko­ji je naj­iz­lože­ni­ji pr­ljavšti­ni, mas­noći i tvr­do­kor­nim mr­lja­ma. Pročitajte ovih nekoliko savjeta o lakšem održavanju:

Ploču šted­nja­ka ne­moj­te stru­ga­ti čak ni ako je ja­ko za­pr­lja­na os­ta­ci­ma za­gor­je­le hra­ne. Očis­ti­te ih sredstvom za čiš­će­nje i čet­ki­com za zu­be.

Emaj­li­ra­ni šted­njak očis­ti­te te­kućim de­ter­džen­tom i to­plom vo­dom, a po­vre­me­no ga is­trljajte fi­nom če­lič­nom vu­nom, ali pa­zi­te da se pri­tom povr­ši­na ne oš­te­ti. Može­te i po­mi­ješa­ti li­mun, ocat i sol te tom mje­ša­vi­nom ski­nu­ti naj­tvr­do­kr­ni­je mr­lje.

Ka­ko bis­te održa­li traj­no li­jep sjaj emaj­li­ra­nog šted­nja­ka, po­vre­me­no ga is­trljajte obič­nim no­vins­kim pa­pi­rom. Tvr­do­kor­ne mr­lje ne­moj­te ni­ka­da stru­ga­ti nožem jer će­te ne­pov­rat­no oš­te­ti­ti gla­zu­ru šted­nja­ka.

Stak­le­na vra­ta peć­ni­ce čis­ti­te vlažnom krpom na­moče­nom u so­du bi­kar­bo­nu, a tvr­do­kor­ne mr­lje fi­nom če­lič­nom vu­nom. Jed­nom mje­seč­no ski­ni­te sve po­moć­ne di­je­lo­ve sa šted­nja­ka, od­nos­no, plin­ske pla­me­ni­ke i me­tal­ne ok­vi­re te ih ope­ri­te u to­ploj vo­di i blagim de­ter­džen­tom.

Jednostavni savjeti za duži staž veš mašine

 Da biste što duže imali ispravnu veš mašinu, treba je pravilno koristiti i redovno čistiti. Za čišćenje mašiine, dovoljan vam je samo jedan sastojak koji nije skup i uglavnom ga imate kod kuće - sirće. Pa krenimo redom i počnimo od unutrašnjosti. 


Bubanj mašine bitno je čistiti jer se u njemu mogu nakupiti bakterije, a veliki problem često zna da stvara i neprijatan miris. Taj ćete problem najjednostavnije riješiti alkoholnim sirćetom. Ubacite četiri kašičice običnog bijelog sirćeta i vruće vode pa zavrtite jedan ciklus. Ako vam se čini da se nakon završenog ciklusa sirće nije ispralo, ponovite to još jednom. 

Na isti način možete očistiti i spoljni dio mašine. Uzmite sirće i vodu pa napravite sredstvo za čišćenje. Možete uzeti i samo sirće pa sunđerom izribati kamenac od sapunice i vode te poslije prebrisati. Sirće će ih izvrsno otopiti. Osim sunđera za pranje, možete koristiti i krpicu od mikrofibera koja će dobro upiti tečnost. 

Takođe je teško očistiti i nečistoće na gumi kod vrata. Osim toga, to je idealno mesto za buđ i gljivice. Neke gume se jednostavno vade, pa je umočite u vodu i sirće i pustite pola sata da se skine prljavština, a za to vrijeme operite okvir vrata. Ako to nije slučaj, možete krpicu navlažiti sirćetom pa je prisloniti na gumu i pustiti da stoji desetak minuta da se manje mučite. 

Isto tako možete očistiti i posudice za deterdžent i omekšivač. Ponekad se ostaci zavuku u najuže dijelove, a tada vam treba malo kreativnosti. Možete ih, na primer, izribati starom četkicom ta zube. Jednom mesečno je dovoljno…

Kako čuvati veš mašinu?

Uvjek je pametnije staviti manje nego više deterdženta. Osim što će višak ostati na odjeći i može izazvati alergije, tokom vremena na bubnju i cijevi za vodu može se stvoriti sloj koji je opasan budući da izaziva oštećenja. 

Veš izvadite čim je pranje gotovo jer stajanjem može stvoriti buđ i gljivice unutar mašine. Kada je ne koristite, ostavite vrata otvorena da se vjetri. Tako ćete sprečiti nakupljanje buđi ili gljivica zbog vlažnosti. 

Nemojte stavljati više veša nego što je predviđeno jer se neće dobro oprati, a nekoliko je puta dovoljno da se mašina ošteti. 

 

Hvala Vam!
Upravo ste dodali sljedeći proizvod u korpu: